06:13 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1330
  Pratite nas

  Jedan od najpoznatijih poljskih političara, nobelovac i bivši predsednik Leh Valensa rekao je u intervjuu za RIA Novosti da Poljska i Rusija treba da uspostave dobrosusedske odnose, jer druge zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, zarađuju na njihovim svađama.

  „Gospod Bog je odlučio da budemo komšije i ne možemo da preselimo ni Rusiju ni Poljsku sa njihovih mesta. A ako je to iznad naših mogućnosti, onda naš odnos mora da bude prijatan. Težili smo tome tadašnji predsednik Rusije Boris Jeljcin i ja. Ako se slažemo, imaćemo koristi i jedni i drugi. U međuvremenu, naše svađe dovode do toga da treći zarađuje na nama“, izjavio je Valensa.

  Na pitanje, da li misli na SAd, sagovornik je odgovorio: „Pre svega, ali i ne samo na njih“.

  Leh Valensa, koji je vodio Poljsku u periodu 1990-1995. godine, smatra, da nije izgubio tada na izborima, u odnosima dve zemlje sve bi bilo drugačije, ne bi bilo trenutnih problema, jer bi očistio rusko-poljske odnose.

  Odgovarajući na pitanje šta vidi kao razlog što sadašnje poljsko rukovodstvo smatra ispravnijim kupovinu tečnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država nego prirodnog gasa iz Rusije koji se isporučuje cevovodom, on je rekao da je to posledica odluka političara na vlasti. „To je zato što imamo loše političare koji ne mogu da računaju“, rekao je.

  „Uvek će biti Moskva bliže Gdanjsku, nego Vašington i zato će uvek biti isplativije", dodao je Valensa.

  Ranije su poljske vlasti više puta izjavljivale da nameravaju da otkažu kupovinu ruskog gasa ili da smanje njegovu količinu što je više moguće.

  Nedavno je Poljska potpisala nekoliko dugoročnih ugovora za kupovinu tečnog gasa od Sjedinjenih Američkih Država.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ruski prirodni gas, američki tečni gas, tečni gas, Rus, Poljska, Leh Valensa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga