20:34 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 221
  Pratite nas

  Bivši pripadnik američkih specijalnih snaga Piter Rafael Dzibinski-Debins priznao je krivicu za saradnju sa ruskim obaveštajnim službama, navodi se na sajtu američkog Ministarstva pravde.

  „Bivši pripadnik ‘zelenih beretki’ Kopnene vojske priznao je danas krivicu za zaveru sa operativcima ruskih obaveštajnih službi u cilju pružanja informacije o nacionalnoj odbrani Sjedinjenih Američkih Država“, navodi se u saopštenju.

  Kako se navodi u sudskim dokumentima, 45-godišnji Dzibinski-Debins sarađivao je sa ruskim obaveštajnim službama od decembra 1996. do januara 2011. U to vreme periodično je putovao u Rusiju i navodno se tamo sastajao sa predstavnicima ruskih obaveštajnih službi. Takođe se tvrdi da mu je 1997. ruska obaveštajna služba dala kodno ime u Rusiji i da je potpisao dokumente da bi želeo da služi Rusiji.

  Bivši pripadnik američkih kopnenih snaga Piter Rafael Dzibinski-Debins, optužen za špijunažu u korist Rusije
  © AP Photo / Alexandria Sheriff's Office
  Bivši pripadnik američkih kopnenih snaga Piter Rafael Dzibinski-Debins, optužen za špijunažu u korist Rusije

  Dzibinski-Debins je od 1998. do 2005. bio oficir u američkim kopnenim snagama, služeći u hemijskim jedinicama, nakon čega je kao kapetan prešao u specijalne snage. Američko Ministarstvo pravde tvrdi da je Džibinski-Debbins promenio rod vojske na insistiranje ruske obaveštajne službe.

  Sam Debins je ranije izjavio da je „imao mesijansku viziju“ svoje uloge u Rusiji. Prema njegovim rečima, trebalo je da im donese „slobodu“. Napominje se da je ovo priznanje dato 2019. godine prilikom registracije za pristup poverljivim dokumentima.

  Prema tvrdnjama američkog Ministarstva, Debins je sarađivao sa FSB-om i GRU-om i regrutovan je tokom posete 1996. godine, kada je u Rusiju došao na obrazovni program i živeo u Čeljabinsku, a ruska obaveštajna služba dala mu je kodno ime „Ikar Lesnjikov“.

  Tagovi:
  SAD, Rusija, špijunaža
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga