12:44 03 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (660)
  0 130
  Pratite nas

  Skoro sedam hiljada izbeglica vratilo se u Nagorno-Karabah od kako je potpisan Sporazum o prekidu vatre. Svi koji žele mogu da se vrate, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom razgovora sa jermenskim kolegom Vagaršakom Arutnjunjanom u Jerevanu.

  O bezbednosti izbeglica koje se vraćaju staraju se ruski mirovnjaci raspoređeni u Karabahu.

  „Znate da smo osigurali bezbedne koridore na putu ka Stepanakertu. Osigurali smo prolaz za sve kolone izbeglica, bavimo se obnavljanjem važnih objekata. Do sada se vratilo 7.000 izbeglica i taj proces se nastavlja i uveren sam da svi koji to žele mogu da se vrate u Karabah“, rekao je Šojgu.

  Ruski ministar je istakao i da je strogo poštovanje režima prekida vatre u Karabahu najvažnije.

  „Najvažnija stvar je da se striktno poštuje režim prekida vatre da bi se isključile provokacije. Molim vas, da organizujete strogu kontrolu“, rekao je Šojgu.

  Prema njegovim rečima, podrška miru u Karabahu jedan jedan je od prioriteta Rusije.

  „Preduzimamo mere za jačanje stabilnosti u regionu. Već ste videli čitav niz tih aktivnosti: razmena tela poginulih, razmena zarobljenika i privedenih..“, naveo je Šojgu.

  Jermenski ministar istakao je efikasan rad ruskih mirovnjaka u Karabahu.

  „Režim prekida vatre se poštuje. Za jedan takav konflikt, sa takvom istorijom i takvom geohgrafijom, snage su bile razmeštene brzo i efikasno. Želim da zahvalim svim oficirima i generalima koji su pripremili tu operaciju“, rekao je Arutnjunjan.

  Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

  Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (660)
  Tagovi:
  Nagorno Karabah, Šojgu, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga