04:41 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 112
  Pratite nas

  Kina planira da u svoj petogodišnji plan od 2021-2025. uključi nove demografske mere kako bi se izborila sa brzim starenjem stanovništva i podstakla natalitet.

  Kako se navodi, Kina će ponuditi parovima ekstenzivne finansijske i druge beneficije, kako bi ih ohrabrila da imaju više dece, preneo je Čajna dejli pozivajući se na stručnjake.

  „Biće uvedene inkluzivnije demografske politike kako bi se poboljšalo rađanje, kvalitet radne snage i struktura stanovništva“, rekao je potpredsednik kineske nacionalne kancelarije za demografiju Juan Sin, prenosi Rojters.

  U Kini je 1978. godine uveden kontroverzan zakon koji je predviđao da porodica može da ima jedno dete, a kako bi se smanjilo siromaštvo i razvila ekonomija tako gde je brz rast populacije ometa, posebno u ruralnim sredinama.

  Pre četiri godine, najmnogoljudnija svetska nacija odlučila je da ublaži restrikcije i omogući parovima da imaju drugo dete kako bi se smanjio sve veći broj starijih.

  Krajem prošle godine, u Kini je bilo 254 miliona starih od 60 i više godina, odnosno 18,1 ukupnog broja stanovništva, a očekuje se da će do 2025. taj broj porasti na 300 miliona.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga