22:06 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (715)
  0 812
  Pratite nas

  Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je Baku planirao da izvrši vojnu operaciju u Agdamu tokom eskalacije sukoba u Karabahu.

  „Još je rano za otkrivanje svih vojnih tajni. Doći će vreme, mnogo toga će biti jasnije. Ali danas mogu da kažem da je operacija u Agdamu bila planirana. Mi bismo svejedno oslobodili Agdam. Ali bilo bi gubitaka i to velikih“, rekao je Alijev tokom govora u Agdamu koji je prešao pod kontrolu Azerbejdžana prema trilateralnoj izjavi o Karabahu.

  Azerbejdžanski predsednik takođe se dotakao pitanja stanja džamije u Agdamu.

  „Pre nekoliko godina kopredsedavajući Minske grupe OEBS-a posetili su ovu džamiju. Oni su dva puta ovde imali misije i obavestili me da su posetili agdamsku džamiju. Zašto nisu pokrenuli pitanje? Zašto to nije izazvalo zabrinutost zapadnih lidera? Ispostavlja se da muslimanske džamije mogu da se skrnave, da tamo pasu krave, svinje, da se uništavaju. Ako je to tako, onda neka se bave problemima u svojim zemljama. Ne treba da guraju nos u naše stvari“, istakao je Alijev.

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (715)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, Nagorno Karabah, Ilham Alijev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga