06:18 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  62133
  Pratite nas

  Sin ruskog biznismena Aleksandra Lebedeva, Evgenije Lebedev, dobio je od britanske kraljice Elizabete II titulu barona od Hemptona i Sibira, sa pravom da sedi u Domu lordova britanskog parlamenta, saopštio je britanski državni list „London gazet“.

  Vlasnika kompanije „Lebedev Holdings“, koja izdaje britanske novine „Independent“ i „Ivning Standard“, preporučio je britanski premijer Boris Džonson. On će postati član nezavisne stranke u Domu lordova, odnosno neće predstavljati ni jednu konkretnu partiju.

  Iako, Lebedev, formalno već pripada plemstvu, da bi postao član Doma lordova, treba da prođe proceduru ulaska u Dom lordova. Tokom ceremonije, u pratnji dvojice lordova koji su ga preporučili za ulazak u ovaj visoki dom i obučen u takozvani hermelinski ogrtač obložen zečjim krznom, on će se upoznati sa ostalim parlamentarcima. Nakon toga, dužan je da se zakune na vernost monarhiji i onda stiče pravo da učestvuje na sastancima veća i da glasa.

  Kao što su ranije saopštili britanski mediji, prema trenutnim pravilima, titule lordova moraju da sadrže naziv nekog toponima, koji je gotovo uvek unutar Ujedinjenog Kraljevstva. U slučajevima kada naziv toponima koji je naveden u naslovu nije britanski, Londonska heraldička komora (koja se bavi proučavanjem grbova) mora da dobije saglasnost za njegovo korišćenje od vlasti druge države.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Boris Džonson, Dom lordova, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga