21:42 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  613753
  Pratite nas

  Američka 7. flota tvrdi da njihov razarač „Džon Mekejn“ nije „isteran“ sa ruske teritorije. Reč je o brodu koji je juče narušio rusku granicu u zalivu Petar Veliki, ušavši dva kilometra unutar ruskih teritorijalnih voda.

  Ruska mornarica je odmah reagovala - brod „Admiral Vinogradov“, koji je direktno pratio američki razarač, upozorio posadu preko međunarodnog kanala veze na nedopustivost takvih dejstava i mogućnost „primene manevra taranskog udara za izbacivanje uljeza iz teritorijalnih voda“.

  „Brod ‘Džon Mekejn’ nije bio isteran sa bilo čije nacionalne teritorije“, navodi se u saopštenju.

  Komanda američke 7. flote saopštila je juče da je razarač „Džon Mekejn“, kojeg je ruski brod onemogućio u narušavanju ruske granice, u zalivu Petar Veliki izvodio operaciju osiguravanja slobodne plovidbe.

  „Ovom operacijom Amerika je pokazala da te vode nisu teritorijalne vode Rusije. Amerika se ne slaže sa Izjavom Rusije da je taj zaliv istorijski zaliv, a u skladu s međunarodnim zakonima“, navedeno je u jučerašnjem saopštenju.

  Inače, prema izjavi, zaliv Petra Velikog je deo ruskih teritorijalnih voda u skladu sa odlukom sovjetskih vlasti iz 1984. godine.

  Ruski političari i eksperti burno su reagovali na vest da je američki razarač narušio rusku pomorsku granicu u zalivu Petar Veliki, ocenivši taj korak kao bezobrazluk i provokaciju.

  Tagovi:
  incident, razarač, Amerika, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga