05:04 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1315278
  Pratite nas

  Akcije američkih vojnih brodova kod obala Rusije prete opasnim posledicama, sve do izbijanja novog svetskog rata, piše britanski „Dejli ekspres“.

  Autor članka podseća da su se u jednom danu dogodila dva incidenta u koja je umešana američka ratna mornarica. Prvo je 23. novembra u akvatoriju Crnog mora uplovio razarač „Donald Kuk“ u okviru operacije NATO „Atlantska odlučnost“ s ciljem „osiguravanja bezbednosti na moru“. Nakon toga je američki razarač „Džon Mekejn“ narušio rusku granicu na jugu Primorskog kraja, u zalivu Petar Veliki, podseća autor članka.

  „Ponovo je eskalirala pretnja od Trećeg svetskog rata nakon što je ruski vojni brod isterao američki razarač koji je, kako Moskva tvrdi, narušio rusku granicu u zalivu Petar Veliki“ piše „Dejli ekspres“.

  Američka mornarica je saopštila da je Crno more veoma važan vodeni put za pomorsku trgovinu i stabilnost u celoj Evropi. Komandant broda „Donald Kuk“ Keli Džons je rekao da redovno deluje u tom području u saradnji sa NATO saveznicima.

  Podsetimo, američki razarač „Džon Mekejn“, koji je ušao u teritorijalne vode Rusije, prešao je dva kilometra preko granične linije. Ruski brod „Admiral Vinogradov“, koji je direktno pratio američki razarač, upozorio je strani brod preko međunarodnog kanala veze na nedopustivost takvih dejstava i mogućnost „primene manevra taranskog udara za izbacivanje uljeza iz teritorijalnih voda“.

  Ruski političari i eksperti burno su reagovali na vest da je američki razarač narušio rusku pomorsku granicu u zalivu Petar Veliki, ocenivši taj korak kao bezobrazluk i provokaciju.

   

   

   

   

   

   

  Tagovi:
  Dejli ekspres, treći svetski rat, flota, mornarica, Rusija, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga