22:08 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2388
  Pratite nas

  Neprijateljske akcije Sjedinjenih Američkih Država u blizini ruskih granica su sistemske, namerne i proaktivne, a ne posledica odmazde, rekao je Sputnjiku predsednik komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov.

  „U američkoj vojnoj aktivnosti već dugo nema ništa nepredvidivo u blizini naših granica. Počinivši dve provokacije odjednom u dva različita dela planete, u blizini obale ruskog Krima i u Japanskom moru, Sjedinjene Američke Države su još jednom potvrdile naše tvrdnje da su neprijateljske akcije SAD u blizini naših granica sistemske, namerne i proaktivne, a ne posledica odmazde“, rekao je Kosačov.

  Istovremeno, Rusija je ponovo mogla da se uveri da je bila u pravu u svojim strahovima i drugim povodom - raspoređivanjem u Poljskoj i Rumuniji lansernih sistema Mk-41, koji mogu da nose rakete „Tomahavk“, koji su usmereni protiv Rusije i koji krše Ugovor o raketama srednjeg i kraćeg dometa koji je još uvek bio na snazi, rekao je predsednik Komiteta.

  Kosačov smatra da je reč o različitim sistemima naoružanja, dok su SAD više puta tvrdile da oni u pitanju ofanzivni sistemi. Ipak, 18. avgusta 2019. godine Sjedinjene Američke Države su uz pomoć takvih sistema testirale raketu zemlja-zemlja srednjeg i kratkog dometa.

  „Vezu između ovih različitih vrsta oružja i, na prvi pogled, različitih situacija, vidim tačno na šta su Amerikanci posebno ponosni u ovom slučaju sa lansiranjem u Crnom moru - na brzu logistiku“, dodao je on.

  Kosačov je objasnio da je karakteristika univerzalnih lansirnih sistema Mk-41 raspoređenih u Poljskoj i Rumuniji to što koriste kontejnerski metod isporuke i utovara municije.

  „Jednostavno je nemoguće utvrditi čime je tačno sistem 'napunjen' - raketom malog dometa ili krstarećom raketom sa nuklearnom bojevom glavom, koja za samo nekoliko minuta može biti iznad ruske teritorije. I koja će se, kao što su SAD sada jasno dokazale, brzo, tajno i lako uputiti na pravo mesto“, zaključio je političar.

  Ranije je list „Forbs“ objavio da je američka vojska u Rumuniji rasporedila protivvazdušne raketne sisteme velikog dometa i ispalila nekoliko raketa u pravcu Krima, a zatim na brzinu vratila sisteme u Nemačku. Čitava operacija trajala je nekoliko sati. Prema rečima autora članka, ovo je bilo neprijatno iznenađenje za rusku vojsku na Krimu.
  Pročitajte još:

  Tagovi:
  rakete "tomahavk", lanserni sistem, Krim, Rusija, SAD, Konstantin Kosačov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga