13:49 21 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (715)
  0 224
  Pratite nas

  Azerbejdžanski parlament usvojio je izjavu kojom se izražava protest Senatu Francuske zbog Rezolucije o Karabahu. Takođe, parlament je pozvao vladu da od OEBS traži isključenje Francuske iz Minske grupe.

  Francuski Senat je, naime, juče apsolutnom većinom glasova izglasao Rezoluciju u kojoj se vlada poziva da prizna Nagorno-Karabha. Rezolucija nema obavezujući karakter.

  Parlament Azerbejdžana je na današnjem zasedanju reagovao usvajajući ovu izjavu.

  Takođe, parlament je predložio vladi da se obrati OEBS sa zahtevom da se Francuska isključi iz Minske grupe koja se bavi pitanjem Karbaha. Parlament je sugerisao vladi i da još jednom razmotri političke i ekonomske odnose sa Francuskom.

  Francuska je, uz Rusiju i Ameriku, kopredsednik ove grupe.

  Konflikt u Karabahu rasplamsao se krajem septembra, a borbena dejstva obustavljena su tek 10. novembra.

  Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (715)
  Tagovi:
  reagovanje, Nagorno Karabah, Azerbejdžan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga