20:36 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1441
  Pratite nas

  Američki Vrhovni sud zabranio je Njujorku da sprovodi određena ograničenja na broj vernika u crkvama i sinagogama u područjima pogođenim pandemijom.

  Nakon tužbe koje su uložile pojedine religijske grupe, sudije su po hitnom postupku i Njujorku juče privremeno zabranile da sprovodi restrikcije na religijska okupljanja dok se suđenje ne završi, prenosi AP.

  Pet sudija glasalo je za, dok je četvoro bilo protiv, a u većini je bila i Trampova kandidatkinja Ejmi Koni Beret.

  Tri liberalne sudije glasale su protiv, kao i predsednik suda Džon Robert.

  Odlukom suda Njujork bi mogao da preispita restrikcije na okupljanja u verskim objektima u područjima snažno pogođenim pandemijom. Međutim, uticaj suda mogao bi da bude umanjen zato što katoličke i jevrejske grupe koje su podnele tužbu radi izmene restrikcija više njima ne podležu.

  Te grupe imaju crkve i sinagoge u delovima Bruklina i Kvinsa koji su se ranije nalazili u crvenoj i narandžastoj zoni.

  U tim zonama država je ograničila broj vernika u religijskim objektima – za crvenu zonu na 10, a za narandžastu na 25, prenosi Tanjug.

  Međutim, ti delovi grada sada se nalaze u žutoj zoni sa manje restriktivnim merama koje nijedna od ovih grupa nije pokušala da dovede u pitanje pravnim putem.

  U nepotpisanom dokumentu u kojem je izneto mišljenje suda navodi se da su restrikcijama posebno pogođeni verski objekti.

  Sudije su ukazale da se ovim merama sprečava prisustvovanje religijskim službama i da su religijske slobode garantovane ustavom SAD.

  U dokumentu se navodi da, za razliku od crkvi i sinagoga, u narandžastoj i crvenoj zoni mnogi objekti, od prehrambenih prodavnica do prodavnica za kućne ljubimce, nemaju ograničenja na broj mušterija u objektu, dok u narandžastoj zoni čak i oni objekti za koje nije neophodno da budu otvoreni, mogu samostalno da odluče koliki će broj osoba moći da bude u njima.

  Grupe koje su podnele tužbu tvrde da je merama koje je uveo 6. oktobra, guverner Endrju Kuomo neopravdano izdvojio religijske objekte.

  U Njujorku trenutno ima nekoliko područja koja se nalaze u narandžastoj zoni, ali u crvenoj nema nijednog.

  Tagovi:
  bogosluženje, odluka, SAD, Sud
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga