20:22 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2920
  Pratite nas

  Vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine, general Ruslan Khomčak izjavio je da ne postoji „čisto vojno rešenje“ za povratak Donbasa.

  U slučaju da se primeni sila, Kijev će prekršiti međunarodno humanitarno pravo u pogledu vojnih operacija na teritoriji gusto naseljenih područja. Pored toga, ukrajinski vojnici će pretrpeti „ozbiljne“ gubitke i postoji „rizik od ruskog mešanja“, smatra general.

  Ranije je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič rekao da ukrajinske vlasti nisu ispunile ono što je dogovoreno na sastanku „Normandijske četvorke“ u Parizu u decembru 2019. godine. Prema njegovim rečima, Kijev nije obavio posao da zakon o posebnom statusu Donbasa učini trajnim i da odražava posebnosti regionalne samouprave u ustavu zemlje. Mehanizam za uvođenje statusnog zakona prema „Štajnmajerovoj formuli“ takođe je suspendovan.

  Stalni predstavnik Rusije u Kontakt grupi za Donbas Boris Grizlov
  © Sputnik / Alekseй Nikolьskiй

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

  Prema najnovijim podacima Ujedinjenih nacija, oko 13 hiljada ljudi postalo je žrtvama sukoba. Tokom sastananaka Minske kontakt-grupe se raspravlja o pitanju nagodbe koja je od septembra 2014. godine već usvojila tri dokumenta o deeskalaciji, ali se sukobi nastavljaju.

  Vrhovna rada je u januaru 2015. godine potpisala izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta izjavila da nije razlog unutrašnjeg sukoba u Ukrajini i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Vrhovna rada, Kontakt grupa, Normandijska četvorka, Ukrajina, Kijev, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga