12:04 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 1220
  Pratite nas

  Poslednji pokušaj južnokorejskog ministarstva odbrane da isporuči građevinski materijal i opremu za obnovu američke baze u centralnom delu zemlje, naišao je na snažan otpor lokalnog stanovništva i aktivista koji su organizovali protest zbog primene raketnog sistema odbrane SAD.

  Oko 70 meštana i aktivista okupilo se na mostu koji vodi ka bazi za odbranu područja na velikoj nadmorskoj visini u gradu Seongju u centralnom delu zemlje. Demonstranti su blokirali put kamionima koji su prenosili dnevne potrepštine za trupe u bazi i materijal i opremu za rad na poboljšanju uslova objekata u kojima žive, prenosi Jonhap.

  Oko 600 pripadnika organa reda pokušalo je da rastera demonstrante koji su se vezali za konstrukcije nalik merdevinama postavljene na mostu i uzvikivali slogane protiv baze. Operacija je zaustavljena posle otprilike sat vremena nakon što se jedan aktivista popeo na obližnju liticu i pretio da će da skoči.

  Nakon nekoliko sati pregovora, demonstranti su se složili da omoguće prolaz za 16 od 26 kamiona koji su prevozili osnovne potrepštine za pripadnike trupa u bazi, dok kamionima sa građevinskim materijalom i opremom nije omogućen pristup.

  Demonstranti su se takođe složili da odu nakon što su kamioni napustili bazu.

  Krajem oktobra aktivisti i lokalno stanovništvo su pokušali da spreče ulazak kamiona sa građevinskim materijalom i opremom u bazu, ali bezuspešno.

  Kao sastavni deo američkog raketnog sistema odbrane, THAAD je zadužen za obaranje balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa na velikim visinama.

  Sistem je usvojen 2016. godine, što je izazvalo snažno protivljene Kine, koja je Južnoj Koreji zbog toga uvela ekonomske sankcije.

  Seul i Vašington tvrde da sistem ima za cilj da obezbedi bolju zaštitu usled sve većih pretnji koje dolaze od Severne Koreje, prenosi Tanjug.

  Tagovi:
  američka baza, demonstracije, Južna Koreja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga