22:14 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 03
  Pratite nas

  Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) postigla je konsenzus o produžetku parametara sporazuma OPEK plus na tri meseca, izjavio je predsednik te organizacije, ministar energetike Alžira Abdelmadžid Atar.

  „Na nivou OPEK-a postoji konsenzus o produžavanju trenutnih smanjenja proizvodnje nakon 2020. godine, odnosno za prvi kvartal sledeće godine, kako bi bila osigurana ravnoteža na naftnom tržištu i poboljšane cene nafte koje su dostigle 48 dolara po barelu“, prenosi alžirska agencija APS, pozivajući se na ministra.

  Međutim, kako je objasnio alžirski ministar, konačna odluka biće doneta u utorak, 1. decembra na 12. sastanku ministara zemalja OPEK plus.

  Niz sastanaka zemalja OPEK plus održava se 30. novembra i 1. decembra, nakon kojih bi trebalo da bude doneta odluka da li savez od početka 2021. godine prelazi na povećanje proizvodnje nafte za skoro dva miliona barela dnevno. Očekivalo se da će OPEK o tom pitanju odlučiti u ponedeljak, a celokupan savez država u utorak. Učesnici istražuju mogućnost odlaganja tog poteza na neko vreme, zbog usporavanja obnavljanja potražnje za sirovinama usled „drugog talasa“ pandemije virusa korona.

  Sporazum OPEK plus

  Cene nafte pale su za više od 30 odsto početkom marta usred izbijanja pandemije virusa korona, raskidanja sporazuma zemalja OPEK plus i naknadne najave Saudijske Arabije da će povećati proizvodnju nafte do 13 miliona barela dnevno. Uslovi prethodnog ugovora o smanjenju proizvodnje isticali su krajem prvog tromesečja, a od 1. aprila sva ograničenja proizvodnje su ukinuta.

  Početkom maja stupio je na snagu novi sporazum o smanjenju proizvodnje nafte zemalja OPEK plus usred pandemije virusa korona, nižih cena nafte i pada potražnje nafte sa više od 100 miliona barela dnevno na 70-80 miliona barela dnevno. Savez država dogovorio se da smanji proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu, a zatim i u julu.

  Od avgusta, zemlje OPEK plus nastavile su da smanjuju proizvodnju, ali u manjem obimu – za 7,7 miliona barela dnevno u periodu do kraja godine, a dalje za 5,8 miliona do kraja aprila 2022. Za osnovu je uzet oktobar 2018, osim za Rusiju i Saudijsku Arabiju, za koje je pokazatelj bio 11 miliona barela dnevno, od čega, po analogiji, sledi smanjivanje proizvodnje za 23, 18 i 14 odsto.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  OPEK plus, proizvodnja, nafta, OPEK
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga