22:45 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 523
  Pratite nas

  Jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana ušle su u Lačinski rejon – poslednji od tri o čijoj su se predaji Bakuu dogovorili lideri triju država, saopštila je pres služba azerbejdžanskog Ministarstva odbrane.

  „Prema tripartitnoj izjavi koju su potpisali predsednici Republike Azerbejdžan, Ruske Federacije i premijer Republike Jermenije, jedinice azerbejdžanske armije ušle su u 1. decembra u Lačinski rejon“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno su se optuživali za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

  Pročitajte još:

  •  
  Tagovi:
  Nagorno Karabah, Azerbejdžan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga