15:10 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (714)
  0 16
  Pratite nas

  Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev kaže da ima pokušaja da se omete sporazum o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu.

  „Ako neko želi da se umeša u izjavu koja je potpisana 10. novembra, naići će na naš žestok stav. Takvih pokušaja ima, a njihov cilj je da naruši sporazum jer on očigledno neke veoma nervira time da se ovde pojavio novi format bezbednosti. U izjavi je fiksirano formiranje zajedničkog tursko-ruskog centra“, rekao je Alijev u obraćanju građanima.

  U isto vreme, dodao je on, neke nervira i to što se izjava poštuje.

  „Niko ne može da se meša u naše stvari, u postignuti sporazum. Ono se sprovodi i mora da se sprovodi“, rekao je Alijev i dodao da se režim prekida vatre u celini poštuje.

  U međuvremenu, tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je sa Rusijom potpisan sporazum o formiranju zajedničkog centra čiji je zadatak monitoring primirija u Karabahu.

  „Tehnički pregovori između Rusije i Turske o formiranju i funkconisanju centra su završeni, sporazum je potpisan“, navodi Ministarstvo.

  Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

  Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (714)
  Tagovi:
  primirje, Nagorno Karabah, Alijev, Azerbejdžan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga