14:42 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (720)
  0 112
  Pratite nas

  Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izložio je ideju da se napravi novi koridor koji bi povezivao Nagorno-Karabah i Jermeniju, a da se grad Lačin u istoimenom koridoru preda Bakuu.

  „Svima je dobro poznato da Lačinski koridor prolazi kroz grad Lačin i da se on nalazi na sredini koridora. Tokom razgovora s predsednikom Rusije govorio da Lačin treba da bude vraćen nama. Zato smo predložili da se napravi novi koridor, da se utvrdi maršruta i da se izgradi. U roku od tri godine. Verujem da može i pre“, rekao je Alijev u obraćanju građanima.

  Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i premijer Jermenije Nikol Pašinjan potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Prema postignutim sporazumima, azerbejdžanska i jermenska strana ostaće na svojim zauzetim položajima, a u regionu će biti raspoređeni ruski mirovnjaci.

  Sporazum podrazumeva i da će Kelbadžarski, Agdamski i Lačinski regioni biti vraćeni Azerbejdžanu do 1. decembra, dok će Jermenija zadržati deo Lačinskog koridora u širini od pet kilometara koji obezbeđuje vezu između nepriznate Republike Nagorno-Karbah i Jermenije, bez grada Šuša. 

  Lačinski koridor je od danas po kontrolom Bakua.

  Kremlj bez komentara

  Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije danas želeo da komentariše predlog Alijeva.

  Ipak, Peskov priznaje da generalno pitanja saobraćaja jesu na dnevnom redu dve zemlje.

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (720)
  Tagovi:
  koridor, Jermenija, Nagorno Karabah, Alijev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga