17:09 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 59
  Pratite nas

  Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev predlaže zvaničnom Parizu da Jermenima koji žive u Francuskoj da Marsej i stvori za njih „drugu državu“.

  Nedavno je francuski Senat usvojio Rezoluciju u kojoj se francuska vlada poziva da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha i da od Bakua traži da povuče svoju vojsku iz tog regiona.

  Istovremeno, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Žan-Batist Lemoan je tokom diskusije o Rezoluciji rekao da jednostrano priznanje Nagorno-Karabaha od strane Francuske nikome neće biti od koristi niti će doprineti mirovnom procesu.

  „Zemlje, udaljene odavde hiljade kilometara, danas donose zakone, parlamenti razmatraju ta pitanja. Kakve veze ima francuski parlament s našim pitanjem? Koliko je godina Francuska kopredsednik Minske grupe? Da li je nešto uradila? Da li je preduzela neki konkretan korak za rešenje ovog pitanja? Senat usvaja Rezoluciju kako bi Nagorno-Karabah bio prizant. Ako vam se sviđaju, govorio sam to tokom rata, dajte im Marsej, promenite mu ime, napravite im drugu državu. Niko ne može da se meša u naše stvari“, rekao je Alijev.

  Prema njegovim rečima, termin „karabaški konflikt“ je već otišao u prošlost.

  „Ne savetujem da se taj termin i dalje koristi. Samo kada se govori o istoriji“, zaključio je Alijev.

  Jermenska zajednica u Francuskoj je najveća na prostoru EU, a treća u svetu.

  Tagovi:
  Jermeni, Alijev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga