13:20 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1022
  Pratite nas

  Većina članica Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) odobrila je budžet Organizacije za 2021. godinu, ne uzimajući u obzir primedbe Rusije i niza drugih država.

  „Budžet OZHO za 2021. godinu usvojen je značajnom većinom glasova. To je jasan signal podrške organizaciji i njenom osnovnom radu“, saopštila je delegacija Velike Britanije na tviteru.

  Stalni predstavnik Rusije pri OZHO Aleksandar Šuljgin je tokom obraćanja na 25. konferenciji zemalja-članica OZHO izjavio da Rusija ne podržava nacrt budžeta Organizacije za 2021. godinu. Kako je rekao, Rusija se kategorički protivi nametanju finansijskih obaveza zemljama-članicama protiv njihove volje u vezi sa nezakonitom delatnošću mehanizma atribucije (mogućnost imenovanja krivca).

  Prema mišljenju ruske strane, pojedine članice OZHO, ignorišući mišljenje drugih delegacija, pokušaju da osiguraju svoje interese, nastojeći na „omnibus“ verziji finansijskog dokumenta, koja je neprihvatljiva za druge.

  Šuljgin je istakao da „Rusija kao odgovorna država nije imala nameru da otežava rad OZHO“.

  „Međutim, mi ne možemo da se pomirimo sa time kako se poslednjih godina odvija rad u okviru budžetskog procesa. Rusija, naravno, shvata značaj usvajanja programa i budžeta Organizacije. Kao i u drugim međunarodnim institucijama, zalažemo se za prioritet usvajanja takvih odluka na osnovu konsenzusa. Nažalost moramo da konstatujemo da je naša Organizacija, pod pritiskom male grupe država, počela da odustaje od te prakse“, konstatovao je ruski predstavnik.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  nacrt budžeta, Rusija, OZHO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga