20:11 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3041
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države će preimenovati Komandu američke flote u američku Atlantsku flotu, koju će preusmeriti na rešavanje zadataka povezanih sa suprotstavljanjem Vojno-pomorskoj floti Rusije u regionu, saopštio je sekretar američke Ratne mornarice Kenet Brejtvejt.

  „Kako bi se izborili sa jedinstvenim izazovima koji se javljaju na atlantskoj pozornici vojnih dejstava, preimenovaćemo Komandu flote u američku Atlantsku flotu i preusmerićemo naše pomorske snage u tom važnom regionu na njihov početni zadatak – kontrolisanje pomorskih puteva pristupa teritoriji SAD i naših saveznika“, rekao je Brejtvejt.

  Prema njegovim rečima, „Atlantska flota će se suprotstaviti Vojno-pomorskoj floti Rusije koja ponovo deluje odlučno i raspoređuje svoje snage bliže i bliže istočnoj obali SAD“.

  Atlantska flota SAD je prvobitno formirana 1906. godine, ali je 2006. reorganizovan u Komandu flote SAD.

  Ruski vojni ekspert Ilja Kramnik podseća da je Atlantska flota u vreme Hladnog rata bila najznačajnija za Ameriku, a nakon toga je težište pomereno na Tihi okean, piše „Vzgljad“.

  „Preimenovanje, odnosno obnavljanje prava Atlantske flote, označava da, s obzirom na pogoršanje odnosa sa Rusijom, SAD počinju da pridaju sve veći značaj Atlantiku“, smatra ekspert.

  Kramnik prognozira povećanu aktivnost i koncentraciju američkih snaga u regionu, sada ne radi rutinskih vežbi čime su se uglavnom bavili poslednjih godina, nego sa ciljem „praktične konfrontacije sa Rusijom i njenom flotom“.

  Podsetimo, američki razarač „Džon Mekejn“ nedavno je uplovio u teritorijalne vode Rusije, prešavši dva kilometra preko granične linije u području zaliva Petar Veliki. Ruski političari i eksperti burno su reagovali na vest, ocenivši taj korak kao bezobrazluk i provokaciju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  američka flota, SAD, Rusija, Atlantik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga