04:58 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  111
  Pratite nas

  Velike evropske države koje žele da započnu pregovore sa Skopljem o pristupanju Evropskoj uniji (EU) slede svoje interese, izjavio je potpredsednik vlade i ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov u emisiji bTV.

  „Velike zemlje vrlo retko uzimaju u obzir interese manjih zemalja. Da li je to normalno? Mislim da nije. Nemoguće je da ovih nekoliko velikih evropskih država, naših partnera, prisiljavaju ili zahtevaju od članice EU da napusti svoje nacionalne interese u korist zemlje koja se kandiduje za članstvo! Takav paradoks ne postoji nigde drugde na svetu!“, rekao je Karakačanov.

  Po mišljenju bugarskog političara, nemoguće je vršiti pritisak na zemlju jer je stavila veto na početak pregovora sa Skopljem.

  Podsetio je da je za pridruživanje Severne Makedonije EU neophodno rešiti kontroverzna pitanja u odnosima sa Bugarskom, ali tokom poslednjih nekoliko godina Skoplje to nije učinilo, uprkos upozorenjima bugarskih političara makedonskim kolegama.

  „Kao što sam već rekao, Bugarska očigledno više od Makedonije želi da postane članica Evropske unije. Zahvaljujući sporazumu koji smo potpisali 2017. godine (o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji), Severnoj Makedoniji smo pružili priliku tokom protekle tri godine i tri meseca da preduzme stvarne korake koji su zacrtani u sporazumu“, rekao je političar.

  Karakačanov se ponovo obratio makedonskim kolegama sa zahtevom da ne prisvajaju bugarsku istoriju srednjeg veka i da jezik koji se u to vreme govorio ne nazivaju makedonskim. U Sofiji insistiraju da su makedonska nacija i jezik nastali tek 1944. godine i više puta je izrazio ogorčenje zbog činjenice da u Severnoj Makedoniji neke od izuzetnih istorijskih ličnosti smatraju Makedoncima i iskrivljuju istorijske činjenice o Bugarskoj u školskim udžbenicima.

  „Ako ste iznenada odlučili da stvorite neki novi nacionalni identitet, budite ljubazni da to ne činite krađom bugarske istorije. Falsifikujući istoriju Bugarske, gajite osećaj mržnje prema Bugarskoj, Bugarima i svemu bugarskom“, rekao je političar.

  Neophodno je izraditi dodatak sporazumu o prijateljstvu iz 2017. godine, kojim bi se susedi obavezali da će u svojim udžbenicima ispraviti netačne izjave o Bugarskoj i da neće iznositi tvrdnje o makedonskoj manjini u Bugarskoj, zaključio je potpredsednik vlade.

  „Kada učinite nekome dobro i pomognete mu, onda očekujete da vam neće zabiti nož u leđa, krasti vašu istoriju i vaspitavati vašu omladinu da mrzi Bugarsku“, rekao je Karakačanov.

  Državni ministar za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Mihael Rot danas je rekao da obustavljanje procesa pristupanja Severne Makedonije i Albanije EU dovodi do bezbednosne pretnje.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  članstvo u EU, Krasimir Karakačanov, Republika Severna Makedonija, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga