00:53 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 2094
  Pratite nas

  Rusija bi mogla da postane glavni izvoznik helijuma i u budućnosti može potisnuti sa tog tržišta Sjedinjene Američke Države i Katar, piše „Njujork tajms“.

  Autor na početku konstatuje da bi se ruski helijum „uskoro mogao koristiti širom sveta“.

  „Uskoro će biti završena gradnja velikog preduzeća u Sibiru, a prema rečima pojedinih analitičara, to bi moglo da poremeti globalno tržište tog gasa koji igra sve važniju ulogu u sferama kao što su medicina, istraživanje svemira i nacionalna bezbednost“, navodi list.

  Autor podseća da SAD i Katar čine većinu ukupne proizvodnje helijuma u svetu.

  „Međutim, Rusija koja već sama obezbeđuje svoje potrebe za helijumom, planira da od sledeće godine postane glavi izvoznik“, piše portal.

  U članku se navodi da je „helijum ograničen resurs“.

  „Obično se dobija kao nusproizvod prilikom proizvodnje prirodnog gasa, njegove rezerve se polako smanjuju, jer je helijum u slobodnom stanju suviše lagan da bi ga držala gravitacija, on leti u svemir. Analitičari smatraju da će potražnja za njim vremenom rasti“, navodi se u tekstu.

  Američki list piše da u Sibiru postoje „neke od najvećih neiskorišćenih rezervi prirodnog gasa sa visokim sadržajem helijuma u svetu, a Rusija se priprema za značajan porast proizvodnje sledeće godine kada započne sa radom kompleks preduzeća pod rukovodstvom 'Gasproma'“.

  Takođe se navodi da „Rusija sredinom planira da proizvodi 25-30 odsto ukupne količine helijuma u svetu, nakon što dostigne pun kapacitet proizvodnje sredinom ove decenije“.

  „Kako analitičari smatraju, to će uspeti da postigne bez mnogo napora, s obzirom na ogromne rezerve“, navodi „Njujork tajms“.

  Prema proceni autora članka, Rusija će, verovatno, biti u mogućnosti da utiče na cenu helijuma u svetu.

  „Geopolitički rizici u vezi sa isporukama helijuma i njihovim potencijalnim prekidima će se povećati“, rekao je strunjak analitičke agencije „IHS Markit“ Majkl Dal.

  Prema mišljenju analitičara, „potražnja za helijumom će biti veoma visoka“, zaključuje list.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  SAD, Rusija, Helijum
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga