12:20 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 290
  Pratite nas

  Američka ledolomačka flota nalazi se u užasnom stanju i njena budućnost ne uliva nadu u promene, napisao je publicista Brendon Vols u članku za američki časopis „Nešenal interest“.

  Autor članka ističe da je američka Obalska straža naoružana sa dva broda. On ima u vidu ledolomac „Hili“, koji je bio prinuđen da obustavi planirano razmeštanje na Arktiku zbog požara na brodu sredinom avgusta, i ledolomac „Polarna zvezda“, pušten u rad 1970-tih godina.

  „U poređenju sa ruskom flotom, koja broji 40 takvih brodova, Sjedinjene Američke Države značajno zaostaju u svojim mogućnostima“, izjavio je Vols.

  Publicista smatra da Sjedinjene Američke Države ne izlaze na kraj sa realizacijom plana zamene zastarelih brodova i širenja ledolomačke flote, između ostalog zbog problema sa finansiranjem.

  „Plan predviđa pojavu samo tri teška i tri srednja broda, što će utrostručiti veličinu trenutne američke flote, ali je sve to svejedno i dalje bledo u poređenju sa ruskom flotom“, naglasio je on.

  Vols takođe tvrdi da postoje i drugi problemi u vezi sa planom. On piše da će svi ledolomci biti na dizel-električni pogon, dok ruska flota koristi uglavnom nuklearne konstrukcije. Autora zbunjuje zadovoljavanje takvom opremom na brodovima razvijene ekonomske sile kao što su Sjedinjene Američke Države.

  On je u članku za američki časopis došao do zaključka da trenutnoj američkoj strategiji na Arktiku nedostaju vizija i ambicija.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  užas, Rusija, SAD, ledolomci
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga