21:40 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 74
  Pratite nas

  Ministri odbrane Rusije i Jermenije, Sergej Šojgu i Varagšak Arutjunjan razgovarali su u Moskvi o kršenju režima prekida vatre u Karabahu. Jermenski ministar je istakao da Baku ugrožava mir postignut zahvaljujući direktnim naporima ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštila je pres-služba jermenskog vojnog resora.

  „Azerbejdžanske oružane snage su 12. decembra narušile tačke trilateralne deklaracije od 9. novembra, okupile dodatni lični sastav, vojnu tehniku i tešku artiljeriju i izvele napad na sela Hin Tager i Hcaberd u Gadrutskom rejonu Arcaha (Karabaha). Jermenski ministar odbrane, koji se nalazi u radnoj poseti Rusiji, o ovome je razgovarao sa ruskim ministrom odbrane“, navedeno je u saopštenju.  

  Prema podacima Ministarstva odbrane Jermenije, azerbejdžanske snage su uspele da uđu u Hin Tager, a takođe i da se veoma približe Hcaberdu.

  „Azerbejdžanska provokacije dovela je do toga da jermenska strana ima šest ranjenih osoba, a gubitke i ranjene ima i protivnik. Vojni resor Jermenije oštro osuđuje provokaciju azerbejdžanske strane“, navedeno je u saopštenju.

  Istovremeno, u saopštenju je istaknuto da novonastala situacija, koja nema nikakve veze sa ključnim tačkama deklaracije koju su potpisali lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana, „ugrožava krhki mir, postignut zahvaljujući direktnim naporima predsednika Rusije“.

  S tim u vezi, vojni resor takođe izveštava da se „i kasno uveče i sada u Gadrutskom rejonu vode pregovori između jermenskih, ruskih i azerbejdžanskih vojnika u cilju rešavanja situacije i vraćanja strana na njihove ranije pozicije“.

  Podsetimo, Jermenija je optužila Azerbejdžan da je ponovo pokrenuo borbena dejstva u Nagorno-Karabahu, dok je Baku optužio Jerevan da je odgovoran za provokaciju u kojoj je ranjen jedan azerbejdžanski vojnik.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  Baku, Azerbejdžan, Jermenija, Sergej Šojgu, Vladimir Putin, mir
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga