19:28 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 04
  Pratite nas

  Prekid vatre se poštuje duž cele kontakt linije u Nagorno-Karabahu, navodi se u informativnom biltenu Ministarstva odbrane Rusije.

  „Dana 11. decembra je u Hadrutskom regionu zabeleženo jedno kršenje primirja. Dejstva ruskih mirovnih snaga sprečila su dalje pogoršanje situacije“, precizira se u saopštenju.

  Ruski mirovni kontingent obezbeđuje bezbedan povratak građana u mesta njihovog stalnog boravka, pruža humanitarnu pomoć i obnavlja civilnu infrastrukturu.

  U poslednja 24 časa ruski mirovnjaci su osigurali bezbedan povratak 634 izbegla lica sa teritorije Jermenije u Nagorno-Karabah. Ukupno se 38.341 osoba vratila u mesta nekadašnjeg prebivanja.

  Takođe je u prethodna 24 časa izvršeno inženjersko izviđanje i razminiranje područja u Stepanakertu. Očišćeno je osam hektara teritorije, sedam kilometara puteva, uključujući Ulicu maršala Bagramjana u Stepanakertu, i 50 zgrada, pronađena je i uklonjena 51 neeksplodirana municija.

  Osim toga, ruska mobilna medicinska brigada je u naselju Ajgestan pružila ambulantnu pomoć za 23 stanovnika, među kojima i dvoje dece.

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  ruski mirovnjaci, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga