05:29 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 253
  Pratite nas

  Borbena dejstva u blizini dva karabaška sela prestala su nakon što su tamo u subotu uveče stigli ruski mirovnjaci, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

  „Manji odred ruskih mirovnih snaga stigao je juče uveče u zonu borbenih dejstava u Karabahu, usled čega su borbe prestale. Ali deo sela Hin Taher i Hcaber prešao je pod kontrolu jedinica azerbejdžanskih specijalnih snaga“, rekao je Pašinjan na proširenoj sednici Saveta bezbednosti Jermenije.

  Prema njegovim rečima, u nedelju ujutro ruski mirovnjaci doveli su veće snage i sada je tamo situacija relativno mirna.

  „Prisustvo mirovnih snaga daje nadu da će se izbeći dalja eskalacija“, istakao je Pašinjan.

  Prema navodima Ministarstva odbrane Jermenije, azerbejdžanske jedinice su 12. decembra napale sela Hin Taher i Hcaberd u Hadrutskom rejonu Karabaha. Azerbejdžanske snage ušle su u selo Hin Taher i potpuno se približile selu Hcaberd. Kako je navelo jermensko Ministarstvo odbrane, „na jermenskoj strani ranjeno je šest osoba“, na azerbejdžanskoj „ima ubijenih i ranjenih“.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  Nagorno Karabah, Nikol Pašinjan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga