00:07 27 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (715)
  0 60
  Pratite nas

  Baku i Jerevan su, uz učešće ruskih mirovnih snaga, započeli razmenu zarobljenika, saopštila je azerbejdžanska Državna komisija za ratne zarobljenike, taoce i nestala lica.

  U saopštenju se navodi da je dogovor o razmeni postignut uz učešće međunarodnih organizacija i komande ruskih mirovnih snaga.

  Portparolka premijera Jermenije Mane Gevorgjan napisala je na Fejsbuku da Jerevan čeka povratak prve grupe zarobljenika.

  Ranije je ombudsman Nagorno-Karabaha Artak Beglarjan izjavio da se u azerbejdžanskom zarobljeništvu nalazi oko 60 vojnika iz regiona, ali je Baku odbio da objavi tačne podatke.

  Beglarjan je pitanje razmene zarobljenika između Jermenije i Azerbejdžana nazvao „najosetljivijim problemom poslednjih meseci“, ali nije precizirao koliko bi to moglo potrajati.

  Krajem septembra u Nagorno-Karabahu su nastavljena borbena dejstva, što je dovelo do žrtava među civilnim stanovništvom. Jermenija i Azerbejdžan su se 10. decembra, uz posredovanje Rusije, dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih.

  Jerevan je takođe predao Bakuu i Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. U regionu su raspoređeni ruski mirovnjaci.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (715)
  Tagovi:
  razmena zarobljenika, Nagorno Karabah, Azerbejdžan, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga