20:08 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (720)
  0 60
  Pratite nas

  Komandant ruskih mirovnih snaga u Karabahu Rustam Muradov dve nedelje je vodio intenzivne pregovore sa Bakuom i Jerevanom o razmeni zarobljenika po principu „svi za sve“, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov na brifingu.

  General-major je dodao da je kao rezultat postignutih dogovora 14. decembra došlo do razmene ratnih zarobljenika. Komandant ruskih mirovnih snaga lično je predao azerbejdžanskoj strani 12 osobga, a jermenskoj strani 44 osobe.

  Konašenkov je istakao i da se duž cele kontakt linije u Nagorno-Karabahu poštuje prekid vatre.

  „Ruski kontingent mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu sprovodi danonoćno praćenje situacije i kontrolu poštovanja režima prekida vatre. Režim prekida vatre poštuje se na celoj kontakt liniji“, rekao je Konašenkov.

  Portparol je dodao i da se sa teritorije Jermenije proteklog dana vratilo još 825 ljudi. Od početka mirovne operacije bezbedno je vraćeno više od 39 hiljada izbeglica.

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (720)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, Jermenija, razmena zarobljenika, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga