13:44 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 670
  Pratite nas

  Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je većinom glasova rusku rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma, protiv su bili Ukrajina i Sjedinjene Američke Države, navodi se na nalogu predstavništva Rusije u UN na Tviteru.

  Dokument je nazvan Borba protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i s njima povezane netrpeljivosti.

  Za rezoluciju je glasalo 130 država. Dve su glasale protiv – Ukrajina i Sjedinjene Američke Države, a 51 država je bila uzdržana.

  ​Rezolucija preporučuje zemljama da preduzmu odgovarajuće konkretne mere, „uključujući u zakonodavnoj i obrazovnoj oblasti, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama o ljudskim pravima, kako bi sprečile preispitivanje ishoda Drugog svetskog rata i negiranje zločina protiv čovečnosti i počinjenih ratnih zločina za vreme Drugog svetskog rata“.

  © Foto : Office of the Federal Security Service for St. Petersburg and Leningrad Region

  Autori dokumenta najoštrije osuđuju incidente povezane sa veličanjem i propagandom nacizma, između ostalog, ispisivanjem grafita i crteža pro-nacističkog sadržaja, uključujući i na spomenicima žrtvama Drugog svetskog rata.

  Rezolucija poziva države da svim odgovarajućim sredstvima eliminišu sve oblike rasne diskriminacije, uključujući, ako okolnosti to zahtevaju, i zakonski.

  Osim toga, u dokumentu se osuđuje upotreba obrazovnih materijala, kao i retorika u toku obrazovanja, koji promovišu rasizam, diskriminaciju, mržnju i nasilje na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, religije ili uverenja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  nacizam, Generalna skupština UN, UN
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga