00:01 27 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  16166
  Pratite nas

  Evropski sud pravde saopštio je da je Mađarska prekršila zakone EU namenjene zaštiti osetljivih grupa migranata i izbeglica time što ih je, kako je navedeno, sprečila da ostvare svoje pravo da se prijave za azil i tako što ih je nezakonito pritvarala u tranzitne zone na granici sa Srbijom.

  „Sud smatra da Mađarska nije ispunila svoju obavezu da obezbedi efikasan pristup postupku za odobravanje međunarodne zaštite“, navodi se u sapštenju najvišeg suda EU.

  Sud je odbacio stav mađarske vlade da migraciona kriza, tokom koje je više miliona ljudi pobeglo s Bliskog istoka i severne Afrike i uputilo se ka Evropi, predstavlja opravdanje za kršenje pravila EU u ime očuvanja javnog poretka, prenosi Rojters.

  Sud je utvrdio da je Mađarska pogrešila time što je prisilno, uz pomoć policije, proterala osobe koje nisu državljani EU u Srbiju, navodeći da nisu poštovana pravila i garancije EU koje imaju za cilj da takve deportacije učine humanijim. 

  Šengen, Eu
  © REUTERS / Wolfgang Rattay

  Sud tvrdi da je kopnena granica Srbije lišena bilo kakve infrastrukture, te navodi da Mađarska nije poštovala pravo migranata da se prijave za azil ili da ostanu u zemlji ograničen period vremena, čak i nakon što im je odbijen zahtev za azil.

  Mađarska ministarka pravde Judit Varga odbacila je presudu MSP navodeći da će Mađarska nastaviti da štiti granice Mađarske i Evrope i da će učiniti sve da spreči formiranje međunarodnih migrantskih koridora, prenosi AP.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  migrant, migranti, Mađarska, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga