01:06 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 71
  Pratite nas

  Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da o konfilktu u Nagorno-Karabahu može da se razgovara samo u „prošlom vremenu“, da se režim prekida vatre poštuje i da će vremenom primirje biti sve čvršće.

  „Saglasan sam sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da o konfliktu u Nagorno-Karabahu možemo da pričamo isključivo u prošlom vremenu. Za nas je to već istorija“, rekao je Alijev.

  On je ujedno ocenio da se mirovna misija, koju sprovode ruske mirovne snage u Nagorno-Karbahu, sprovodi izuzetno uspešno.

  „Predstavnici mirovne misije su u stalnom kontaktu sa azerbejdžanskim strukturama, za mesec i po dana od potpisivanja mirovnog sporazuma dogodio se samo jedan incident“, naglasio je.

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

  Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

  Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  prekid vatre, rat, Nagorno Karabah, Azerbejdžan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga