04:16 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (715)
  0 71
  Pratite nas

  Inžinjerijske jedinice ruskih mirovnih snaga su za vreme operacija u Karabahu očistile od mina 260 hektara teritorije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

  „Za vreme operacija inžinjerijske jedinice ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu razminirale su 260 hektara terena, oko 100 kilometara puteva i 434 stambene zgrade. Pronađeno je i neutralisano više od 8,6 hiljada eksplozivnih predmeta“, navodi se u saopštenju.

  Ministarstvo je dodalo da mirovnjaci dovršavaju čišćenje terena na severnoj periferiji Stepanakerta.

  „Otkriveni eksplozivni predmeti i neeksplodirana municija uklanjaju se i uništavaju na posebno opremljenom poligonu. Municija koja ne može da se evakuiše uništava se na licu mesta uz sve potrebne mere bezbednosti“, precizira se u saopštenju.

  Sukob u Karabahu

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Strane su tri puta neuspešno pokušavale da postignu primirje. Četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije preduzet je početkom novembra u Moskvi. Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (715)
  Tagovi:
  demineri, Nagorno Karabah, ruski mirovnjaci
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga