05:35 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 30
  Pratite nas

  Više od 800 stanovnika Nagorno-Karabaha već je dobilo pomoć u poljskoj bolnici Ministarstva odbrane Rusije, a ruski vojni lekari pružili su pomoć i deci, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

  „Ruski mirovnjaci formirali su višenamenske medicinske brigade da bi obezbedili terenski rad vojnih lekara u udaljenim naseljima Nagorno-Karabaha. Ukupno je više od 800 stanovnika Nagorno-Karabaha dobilo kvalifikovanu medicinsku pomoć u poljskoj bolnici Ministarstva odbrane, uključujući i sto dece“, navodi se u saopštenju.

  Takođe se napominje da su tokom proteklog dana ruski vojni lekari pružili medicinsku pomoć za 35 stanovnika Gišija. Građanima su pružene konsultacije i zakazane kontrole nakon pregleda kod terapeuta, hirurga i drugih specijalista.

  Među više od 60 lekara specijalista koji rade u okviru mirovne misije u Karabahu, nalaze se vojni hirurzi, anesteziolozi-reanimatori, terapeuti i epidemiolozi.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  mirovna misija, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga