06:39 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  22139
  Pratite nas

  Lovački avioni američkih vazduhoplovnih snaga poleteli su sa vojne baze Ejlson i izveli manevre kod obala Aljaske, saopšteno je na sajtu baze.

  Kako se navodi, u vazduh je podignuto više od 30 lovaca i dva avio-tankera. U manevrima je učestvovalo 18 borbenih aviona F-135A „Lajtning II“ i 12 aviona F-16 „Fajting falkon“. Eskadrila je izvela vežbu „šetnja slonova“, tokom koje svi avioni odjednom izlaze na pistu i poleću u minimalnom vremenskom intervalu.

  Prema rečima komandanta 354. vazduhoplovnog puka Američkog ratnog vazduhoplovstva Dejvida Skalikija, manevri nisu izvođeni samo s ciljem da se proveri borbena sposobnost aviona i posade, nego i u cilju „demonstracije sile u arktičkom regionu“.

  Ruske vazduhoplovne snage su tokom protekle godine više puta presretale američke avione u neposrednoj blizini ruskih granica. Rusko rukovodstvo je više puta kritikovalo akcije oružanih snaga SAD.

  Ranije je saopšteno da su američke vazdušne snage povećale broj višenamenskih lovaca F-35 "Lajtning" u bazi Ejlson na Aljasci na 20. Baza se nalazi na oko 1.000 kilometara od ruske granice.

  Pročitajte još:

   

   

   

  Tagovi:
  manevri, Aljaska, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga