21:08 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1500
  Pratite nas

  Između Vašingtona i Moskve u toku je svojevrsni „vizni rat“ za koji u ambasadi Rusije u Americi kažu da je apsolutno odgovorna američka strana.

  List „Vašington post“ je juče objavio članak u kojem se navodi da američko tehničko osoblje nema pristup diplomatskom predstavništvu SAD u Rusiji

  U članku vašingtonskog dnevnika se navodi, uz pozivanje na američki Stejt department, da je američka ambasada u Moskvi  „preopterećena i nema dovoljno osoblja“, jer svaka diplomatska viza za Rusiju zahteva duže razgovore.

  „Vašington post“ navodi i da Amerika ne može da dobije vize za stručnjake koji bi trebalo da dođu u ambasadu radi popravke liftova ili protivpožarne signalizacije. Zbog čitave situacije visoke diplomate su, na primer, prinuđene da čiste sneg ili da se bave sredstvima za dezinfekciju.

  U ruskoj ambasadi u Americi ističu da sadržaj teksta ne odgovara realnosti.

  „Još jednom napominjemo da odgovornost za ćorsokak po ovom pitanju u potpunosti snosi američka strana. Upravo su SAD bile inicijator tzv. viznog rata, nametnuli su nam praksu po kojoj ruski državljani zaposleni u inostranim ustanovama i organizacijama mogu da dobiju dozvolu za ulazak u zemlju samo ako se izda viza i američkim radnicima“, ističu u ambasadi.

  Tagovi:
  ambasada, vize, Amerika, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga