01:03 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  24510
  Pratite nas

  Dekan Instituta za savremene kineske studije Žen Junan izjavio je da je najvažnija lekcija, koju je Peking izvukao iz raspada Sovjetskog Saveza, model razvoja zemlje orijentisan ka domaćem tržištu.

  Tragedija SSSR-a je u tome što je posedovao tehničke inovacije, ali nije dozvoljavao da tržišni mehanizmi deluju u ekonomiji zemlje, smatra naučnik.

  Prema njegovom mišljenju, u raspadu Sovjetskog Saveza je, osim Gorbačovljevih pogrešnih proračuna, glavnu ulogu imao zatvoreni model razvoja orijentisan ka domaćem tržištu, prenosi CGTN.

  Junan je istakao da Kina mora „da nauči lekcije SSSR-a i pridržava se dva principa: otvorenih inovacija i tržišne orijentacije“.

  „Potrebno je razjasniti da savremeno polje rivalstva između Sjedinjenih Američkih Država i Kine ne leži u oblasti teritorijalnih sporova, kao što je bilo ranije, već u oblasti visokih tehnologija“, naglasio je naučnik.

  On je dodao da Peking i dalje zaostaje za Vašingtonom u stvaranju originalnih tehničkih inovacija i da tu prazninu treba ukloniti.

  Da bi se evoluiralo od „sklopljenog u Kini“ do „izmišljenog u Kini“, potrebno je da Kina postane otvorena zemlja i uzme u obzir potražnju na tržištu.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  SSSR, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga