20:08 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (720)
  0 122
  Pratite nas

  Komandant ruskih mirovnih snaga u Karabahu Rustam Muradov saopštio je da su Baku i Jerevan izvršili još jednu razmenu zarobljenika.

  „Danas je izvršena još jedna razmena zarobljenika. Kao rezultat rada ruskih mirovnih snaga pod mojom ličnom kontrolom, avion Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije isporučio je u Baku dvojicu Azerbejdžanaca koji su bili zarobljeni, a četiri zarobljenika vraćena su u Erebuni“, rekao je Muradov.

  On je dodao da će ruski mirovnjaci i dalje doprinositi strogoj primeni trilateralnog sporazuma.

  O povratku četvorice Jermena koji su se nalazili u zarobljeništvu u Azerbejdžanu objavio je i jermenski vicepremijer Tigran Avinjan na svom kanalu na Telegramu.

  „Uz posredovanje Ruske Federacije i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, četvorica jermenskih zarobljenika vratila su se danas u Jermeniju. Njihove porodice već su obaveštene o njihovom povratku“, napisao je Avinjan.

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (720)
  Tagovi:
  razmena zarobljenika, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga