21:37 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 133
  Pratite nas

  Gugl je zatražio od svojih istraživača da „daju pozitivan ton“ rezultatima svojih istraživanja oko osetljivih tema, kao što je veštačka inteligencija.

  Strani mediji, pišući o ovome, pozivaju se na istraživače i interne dokumente, koji pokazuju da su u najmanje tri slučaja rukovodioci iz kompanije Gugl zatražili od autora istraživanja da se uzdrže od negativnog prikazivanja novih tehnologija, prenosi portal „B92“.

  U jednom takvom dokumentu piše da „napredak tehnologije i rastuća složenost našeg spoljnog okruženja sve više dovode do situacija kada naizgled projekti koji nisu uvredljivi pokreću etička, regulatorna ili pravna pitanja, ili mogu da štete ugledu“.

  U drugoj internoj prepisci, jedan od Gugle menadžera koji je pregledao studiju o tehnologiji preporučivanja sadržaja, neposredno pre objavljivanja, zamolio je autore da „vode računa da izveštaj ima pozitivan ton“.

  „Ako istražujemo neku oblast za koju smo stručni, a nije nam dozvoljeno da objavimo zbog nekih provera, onda je to ozbiljan problem cenzurisanja“, izjavila je Margaret Mičel, koja radio na mestu istraživača veštačke inteligencije u kompaniji Gugl.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga