00:02 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 015
  Pratite nas

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Moskva još nije odgovorila na predlog Alijanse da se održi sastanak Saveta Rusija-NATO, ali da taj poziv i dalje važi, prenosi agencija DPA.

  „Početkom 2020. godine pozvali smo Rusiju na sastanak Saveta Rusija-NATO. Oni nisu odgovorili, ali naš poziv i dalje stoji“, rekao je Stoltenberg, ističući da „poziva Rusiju na dijalog“.

  Stoltenberg veruje da će dijalog „doprineti smanjenju rizika od incidenata, nesrećnih slučajeva i pogrešnih procena i da može doprineti poboljšanju odnosa“.

  Početkom decembra objavljen je izveštaj o reformi Alijanse „NATO-2030“ u kome se navodi da NATO smatra Rusiju glavnom vojnom pretnjom za svoju bezbednost bar do 2030. godine. Istovremeno, Alijansa smatra da treba sačuvati Savet Rusija-NATO kao instrument za politički dijalog o mirnom suživotu sa Rusijom, ali namerava da vodi taj dijalog „sa pozicije sile i atlantskog jedinstva“.

  Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da, ukoliko bi se održavao sastanak saveta Rusija-NATO, on treba da bude orijentisan na suštinski razgovor o potrazi rešenja za postojeće probleme, a da je sastanak radi sastanka neprihvatljiv.

  Ruska strana je pojasnila da je ideja o održavanju sastanka izneta tokom kontakata sekretarijata NATO i stalnog predstavnika Rusije pri Alijansi. Kako je saopšteno, dogovor nije postignut, jer su Rusima ponovo „predlagali da razgovaraju o Ukrajini, što je na toj platformi besmisleno“.

  Pročitajte još:

   

   

   

   

   

   

  Tagovi:
  Stoltenberg, NATO, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga