14:44 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  11370
  Pratite nas

  Pravni tim američkog predsednika Donalda Trampa podneo je žalbu Vrhovnom sudu SAD zbog rezultata izbora u Viskonsinu, kojom traži da se preispita presuda suda te države o navodnim izbornim nepravilnostima. Tramp je počeo pravnu ofanzivu u poslednji čas, nedelju dana pre nego što Kongres bude razmatrao rezultate elektorskog koledža.

  Šef Trampovog pravnog tima Rudi Đulijani saopštio je kako je „Vrhovni sud Viskonsina odobrio više od 50.000 nelegalnih glasačkih listića onih koji su glasali van biračkih mesta, prekršivši time član dva Ustava SAD i zakone Viskonsina“.

  Trampov pravni tim traži ubrzano razmatranje žalbe, pre nego što Kongres bude razmatrao rezultate elektorskog koledža 6. januara.

  „Na žalost, Vrhovni sud Viskonsina, glasanjem 4-3, odbio je da razmatra naše tvrdnje. Da su ih razmatrali, one bi promenile rezultat izbora u Viskonsinu“, rekao je Džim Trupis, Trampov vodeći advokat u Viskonsinu i dodao da se troje sudija složilo sa njihovim tvrdnjama u pisanom obliku, kojim su potvrdili da se ne slažu sa odlukom suda.

  ​U saopštenju Trampovog pravnog tima, navodi se i mišljenje profesora Džona Istmana, stručnjaka za ustavno pravo sa Klermont instituta, koji je naveo da se radi o „ekstremno uverljivim“ argumenima.

  „Ustavno pitanje koje pokreće ovaj slučaj ne može biti jasnije. Član dva ustava, kako je interpretirano u slučaju Buš protiv Gora, dodeljuje zakonodavnom telu moć da odredi način izbora predsedničkih elektora, a ne zvaničnicima izvršne vlasti, neizabranim birokratama, čak ni državnim sudovima. To je izbegnuto u Viskonsinu, zbog čega je više od 50.000 ilegalnih glasačkih listića priznato“, napisao je on

  Ovo je druga ustavna žalba Trampovog tima na glasanje poštom, pošto je prva podneta za Pensilvaniju 20. decembra.

  Iako su mu brojne tužbe za neregularnost izbora odbijene, Tramp nastavlja da osporava izbor Džoa Bajdena za predsednika, tvrdeći da je bilo izborne krađe.

  Prenos vlasti na Bajdena je počeo, a izabrao ga je i elektorski koledž, ali Tramp odbija da ga prizna za izabranog predsednika, tvrdi da su „izbori pokradeni“ i da je „Bajden lažni predsednik“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Viskonsin, Vrhovni sud SAD, Donald Tramp
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga