18:18 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3852
  Pratite nas

  Potpis američkog predsednika Donalda Trampa na zakon koji obuhvata paket pomoći za saniranje posledica pandemije virusa korona i budžet za vladu, u iznosu od 2,3 hiljade milijardi dolara, pokrenuo je i odbrojavanje od 180 dana koliko Pentagon i obaveštajne agencije imaju na raspolaganju da objave šta znaju o neidentifikovanim letećim objektima (NLO).

  Kako piše „Njujork post“, ta odredba nije privukla veliku pažnju delimično i zbog toga što nije bila uključena u tekst zakona od 5.593 stranice, već je izveštaj obaveštajnog odbora priložen Zakonu o ovlašćenjima obaveštajnih službi za 2021. godinu koji je unet u obimni predlog zakona.

  U tom izveštaju se, naime, navodi da direktor Nacionalne obaveštajne službe, ministar odbrane i šefovi drugih relevantnih agencija treba da podnesu izveštaj o „fenomenima zabeleženim u vazdušnom prostoru“, što uključuje i neidentifikovane objekte.

  Mark Rubio, predsedavajući Obaveštajnim odborom u američkom Senatu, rekao je da oni to treba da učine u roku od 180 dana od donošenja zakona. Zatražio je da izveštaj, između ostalog, uključi detaljne analize podataka Federalnog istražnog biroa iz istraga o „upadima neidentifikovanih vazdušnih pojava“.

  Zatražena je i analiza potencijalnih pretnji koje takvi neidentifikovani fenomeni predstavljaju za nacionalnu bezbednost i procena da li se ta aktivnost „može pripisati stranim protivnicima“.

  Zahtev za detaljnijim informacijama upućen je nakon što je Pentagon u aprilu objavio video-snimke neidentifikovanih letećih objekata koji su 2004. i 2015. godine zabeležili piloti američke mornarice.

  „Njujork post“ podseća da je Tramp prošle godine u jednom intervjuu rekao da nije uveren u postojanje NLO, ali i da ne isključuje mogućnost njihovog neočekivanog pojavljivanja.

  „Ne verujem, ali — pretpostavljam da je sve moguće“, rekao je tada Tramp.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  NLO, zakon, Pentagon, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga