01:07 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (719)
  0 01
  Pratite nas

  Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev ocenio je da se režim prekida vatre u Nagorno-Karabahu u potpunosti poštuje i dodao da je rusko-turski monitoring centar potreban zbog stabilnosti u regionu.

  On je na sastanku sa turskim ministrom odbrane Hulusi Akarom naveo da neke jermenske oružane formacije koje odbijaju da se potčine Jerevanu još s vremena na vreme krše primirje, ali da se ono u celini gledano poštuje.

  Alijev je, takođe, ocenio da je zajednički rusko-turski monitoring centar potreban kako bi se osugurala bezbednost u regionu.

  „Što pre centar počne da funkcioniše tim bolje jer, iako je od završetka rata prošlo skoro dva meseca, opasnosti pretnji još ima“, rekao je azerbejdžanski predsednik.

  Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije su 9. novembra potpisali zajedničku izjavu kojom su potpuno obustavljena borbena dejstva u regionu.

  Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike. U međuvremenu, u skladu sa sporazumom duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom raspoređeni su ruski mirovnjaci. 

  Rusija i Turska će zajednički, iz centra na teritoriji Azerbejdžana, sprovoditi monitoring primirja.

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (719)
  Tagovi:
  centar, monitoring, primirje, Alijev, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga