23:17 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 18
  Pratite nas

  Direktor Centra za humanitarno deminiranje Karabaha Samvel Mesroptjan saopštio je da će čišćenje regiona od mina trajati najmanje 15-20 godina.

  „Nivo zagađenosti minama je veoma visok. Samo u prestonici Stepanakertu smo od 27. septembra otkrili i deaktivirali oko 30-40 hiljada municije“, rekao je Mesropjan.

  On je istakao da se tokom traženja municije, koja se pojavila nakon novog zaoštravanja sukoba u Karabahu od 27. septembra, tim za uklanjanje mina nailazi na eksplozivne predmete koji su ostale u zemlji još od prvog rata u Karabahu početkom 90. godina prošlog veka.

  „Imamo posla za još 15-20 godina. A možda i više“, rekao je direktor.

  Ranije je javljeno da su stručnjaci Međunarodnog centra za uklanjanje mina Ministarstva odbrane Rusije otkrili i neutralisali više od 16 hiljada eksplozivnih naprava na više od 400 hektara teritorije u Nagorno-Karabahu.

  Deminiranje terena u Karabahu
  © Sputnik / Maksim Blinov
  Deminiranje terena u Karabahu

  Krajem septembra u Nagorno-Karabahu su nastavljena borbena dejstva, koja su predstavljala nastavak dugogodišnjeg sukoba i dovele do žrtava među civilnim stanovništvom. Strane su nekoliko puta pokušale da zaključe primirje, ali je uspešan bio tek tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra. Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela mrtvih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  čišćenje, Nagorno Karabah, mine
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga