01:06 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (719)
  0 151
  Pratite nas

  Vojnici ruskog mirovnog kontingenta vrše zadatke kontrole i praćenja režima prekida vatre na osmatračnicama u Nagorno-Karabahu, koje su opremljene savremenim utvrđenjima i modulima za komforan boravak „Kontrolni punkt“, prenosi televizija „Zvezda“.

  Utvrđenja su namenjena zaštiti vojnika od streljačkog oružja i sprovođenju svestranog nadzora okoline.

  Inače, ruske mirovne snage danonoćno prate situaciju i kontrolišu poštovanje prekida vatre. Vojnici osiguravaju bezbednost kretanja civilnog saobraćaja i prebacivanja lokalnog stanovništva preko Lačinskog koridora, kao i duž čitave kontakt linije zaraćenih strana.

  Lideri tri zemlje, Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, su 10. novembra potpisali sporazum o prekidu vatre i borbenih dejstava u Karabahu. Prema tom dokumentu, pod kontrolu Azerbejdžana su prešle tri oblasti u Karabahu – Agdamska, Kelbadžarski i Lačinski,  dok je Jermenija zadržala deo Lačinskog koridora u širini od pet kilometara koji obezbeđuje vezu između nepriznate Republike Nagorno-Karbah i Jermenije, bez grada Šuša. 

  Duž kontakt linije u Karabahu raspoređeni su ruski mirovnjaci, na teritoriji Azerbejdžana biće formiran rusko-turski centar za monitoring sporazuma o primirju.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (719)
  Tagovi:
  utvrđenja, Nagorno Karabah, ruski mirovnjaci
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga