14:07 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  31620
  Pratite nas

  Britanski sud je odlučio da osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž ne bude izručen Americi. U obrazloženju odluke se, između ostalog, navodi i rizik da će izvršiti samoubistvo.

  Sudija londonskog Okružnog suda Vanesa Barejtser je ocenila da bi izručenje bila represivna mera koja bi štetno uticala na Asanžovo mentalno zdravlje, što bi moglo da rezultira povećanim rizikom da počini samoubistvo.

  Tužilaštvo SAD je najavilo da će se žaliti na presudu.

  Advokati optuženog Australijanca su branili Asanža argumentima da se on ponašao kao novinar i pozvali su se na Prvi amandman u kojem se posebno naglašava sloboda govora za objavu dokumenata koje su razotkrile nedozvoljene radnje američke vojske u Iraku i Avganistanu.

  ​Američke vlasti terete Asanža (49) za zaveru za posedovanje i otkrivanje nacionalnih odbrambenih informacija, zaveru za upad u kompjuter, posedovanje nacionalnih odbrambenih informacija (sedam tačaka) i otkrivanje nacionalnih odbrambenih informacija (devet tačaka). Za to bi pred američkim sudovima mogao da bude osuđen na maksimalnu kaznu do 175 godina zatvora.

  S druge strane, švedske vlasti ga optužuju za seksualno uznemiravanje i silovanje, zbog čega se od juna 2012. krio u Ambasadi Ekvadora u Londonu, strahujući od izručenja toj skandinavskoj zemlji.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  SAD, sud, izručenje, Amerika, Britanija, Džulijan Asanž
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga