01:00 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1321
  Pratite nas

  Iran je pokrenuo proces obogaćivanja uranijuma na nuklearnom objektu Fordo nivo od 20 odsto, saopštio je zvanični predstavnik Vlade Ali Rabija.

  „Predsednik Irana je pre nekoliko dana izdao ukaz o primeni zakona o strateškim akcijama za ukidanje sankcija. Pre nekoliko sati počeo je proces isporuke gasa UF6 (heksafluorida uranijuma). Prvi proizvod će biti dobijen kroz nekoliko sati“, rekao je Rabija, prenosi agencija Fars.

  Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u izveštaju dostavljenom zemljama članicama da je u Iranu pokrenut viši nivo procesa obogaćivanja uranijuma od dosadašnjeg koji se odvijao u okvirima sporazuma sa svetskim silama iz 2015. godine, izjavio je iranski ambasador pri ovoj agenciji UN Kazim Garibabadi.

  On je potvrdio da se sa dosadašnjeg procesa obogaćivanja uranijuma do 4,1 odsto, prešlo na obogaćivanje prvih 137,2 kilograma uranijuma do nivoa od 20 odsto, koliko je Iran već uspešno uspevao da obogaćuje uranijum pre postizanja sporazuma 2015. godine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  uranijum, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga