11:34 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (720)
  0 90
  Pratite nas

  Mobilni timovi vojnih lekara ruskih mirovnjaka su od sredine novembra pružili pomoć stanovnicima više od 20 sela na teritoriji nepriznatog Nagorno-Karabaha, izjavio je portparol ruskih mirovnih snaga.

  „Mobilne brigade vojnih lekara-mirovnjaka nastavljaju da pružaju pomoć stanovnicima Nagorno-Karabaha. Od početka mirovne misije u ovom regionu, od novembra 2020. godine, pomoć je pružena stanovnicima više od 20 sela“, rekao je predstavnik mirovnih snaga novinarima.

  On je naglasio da će vojni lekari i dalje pružati pomoć civilnom stanovništvu Karabaha.

  „Uzimajući u obzir osobenosti regiona i činjenicu da su bolničarske i akušerske stanice i druge medicinske ustanove oštećene tokom sukoba, nameravamo da i ubuduće pružamo medicinsku pomoć stanovništvu“, dodao je predstavnik mirovnih snaga.

  ​Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno su se optuživali za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (720)
  Tagovi:
  ruski mirovnjaci, lekari, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga