11:26 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 150
  Pratite nas

  Iran je izvršio obogaćivanje uranijuma u nuklearnom objektu Fordo do nivoa od 20 odsto, saopštio je zvanični predstavnik Organizacije za nuklearnu energiju Irana Behruz Kamalvandi.

  „U ponedeljak oko sedam sati uveče dostigli smo nivo od 20 odsto“, rekao je Kamalvandi za TV kanal IRINN.

  Prethodno je zvanični predstavnik vlade Irana saopštio da je počeo proces obogaćivanja uranijuma do nivoa od 20 odsto u tom nuklearnom objektu.

  Nuklearni sporazum sa Iranom predviđa da ta zemlja obogaćuju uranijum do nivoa od 3,67 odsto, ali je Teheran prošle godine odbacio ograničenja i nivo povećao do četiri odsto.

  Podsetimo, početkom decembra iranski parlament je usvojio opšte tačke projekta aktiviranja nuklearne delatnosti države.

  Tokom sednice parlamenta „za“ projekat pod nazivom „strateške mere za ukidanje sankcija“ glasao je 251 poslanik. Projekat je razmotren u hitnom postupku, nakon ubistva nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadea.

  Zakon predviđa povećanje nivoa obogaćivanja uranijuma za 20 odsto i više (takav uranijum se smatra oružjem).

  Pored toga, predviđa upotrebu centrifuga za obogaćivanje uranijuma IR-2M u ​​Natanzu i ugradnju centrifuga IR-6 na objektu u Fordou, dok istovremeno nuklearni sporazum predviđa upotrebu centrifuga prve generacije IR-1.

  Zakon, koji je u međuvremenu ratifikovan, takođe uključuje obnovu reaktora u Araku u obliku u kojem je bio pre sporazuma i izgradnju još jednog reaktora.

  Istovremeno, jedan od delova Zakona obavezuje vlasti da odustanu od dobrovoljnog poštovanja Dodatnog protokola sporazuma o zaštitnim garancijama sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA).

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  obogaćivanje uranijuma, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga