14:09 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  160
  Pratite nas

  Cena sirove nafte „Brent“ prvi put je od 26. februara prošle godine porasla iznad 54 dolara za barel, pokazuju podaci sa berze.

  U sredu ujutru je cena martovskih fjučersa za severnomorsku naftu „Brent“ porasla je za 0,92 odsto na 54,02 dolara za barel, a februarskih fjučersa za „laku“ teksašku sirovu naftu „VTI“ – za 0,4 odsto, na 50,12 dolara za barel.

  Sirovine poskupljuju u svetlu dogovora o uslovima za februar i mart zemalja koje su postigle zemlje OPEK plus. Dogovorom se predviđa da će Rusija u februaru povećati proizvodnju nafte za 65.000 barela dnevno. Istovremeno, Saudijska Arabija smanjiće proizvodnju nafte za milion barela dnevno, a jedan broj zemalja OPEK plus će smanjiti proizvodnju u februaru i martu za ukupno 425 hiljada barela dnevno.

  Potpredsednik vlade Rusije Aleksandar Novak objasnio je da je rast kotacija povezan sa podsticajnim merama u jednom broju zemalja i vakcinacijom protiv kovida 19.

  Novi sporazum naftaša stupio je na snagu u maju 2020. smanjenjem proizvodnje nafte za 9,7 miliona barela dnevno, a zatim su u avgustu smanjena ograničenja na 7,7 miliona. U januaru 2021. proizvodnja zemalja OPEK plus povećaće se za dodatnih 500 hiljada barela dnevno, a ukupno smanjenje biće 7,2 miliona. Dalje odluke će se donositi mesečno, u zavisnosti od tržišnih uslova, ali za najviše pola miliona barela dnevno.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  OPEK plus, Nafta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga