01:29 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 221
  Pratite nas

  Britanska vlada je, posle Bregzita, ublažila sankcije protiv Krima, navodi se na sajtu vladine Kancelarije za sprovođenje finansijskih sankcija (OFSI).

  Britanskim brodovima se u izuzetnim slučajevima dozvoljeno da sa nezamrznutih računa plaćaju lučke usluge Državnom preduzeću „Krimske morske luke“, odnosno lukama Kerč, Jalta i Evpatorija. Takođe, ukida se zabrana plaćanja usluga ogranku preduzeća „Državne hidrografije“ i lučkih terminala „Krimskih morskih luka“. Licenca je stupila na snagu 1. januara 2021. godine.

  Oni koji planiraju da plaćaju usluge „Krimskim morskim lukama“ trebalo bi da o tome obaveste britansko regulatorno telo OFSI, koje kontroliše poštovanje sankcionog režima.

  Evropska unija je izvršila sličnu promenu režima sankcija 2017. godine. Velika Britanija je izlaskom iz EU stvorila nezavisni režim ograničenja. Tako je generalna dozvola vratila panevropski pristup sankcijama na Krimu.

  Evropska unija je uvela ograničenja u julu 2014. godine nakon povratka poluostrva u sastav Rusije. U martu 2015. godine, Evropski savet je termin ograničenja povezao sa „potpunom primenom sporazuma iz Minska“. Britanija je dobila priliku da promeni režim sankcija nakon izlaska iz Evropske unije.

  Sankcije utiču na finansijski, energetski i odbrambeni sektor, kao i na proizvode dvostruke namene. One podrazumevaju ograničavanje pristupa tržištu kapitala u Evropskoj uniji za pet najvećih ruskih finansijskih institucija, gde je glavni vlasnik Rusija.

  Pored toga, sankcije su bile usmerene na tri ruske energetske kompanije i tri odbrambene kompanije. Mere uključuju embargo na uvoz i izvoz oružja, robe dvostruke namene, ograničenja za uvoz niza usluga i tehnologija u Rusiju koje se mogu koristiti u proizvodnji nafte.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  sankcije, Velika Britanija, Krim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga